вівторок, 25 лютого 2020 р.

"Збагни її безмежжя духу..."

Геніальна поетеса і драматург. Талановитий прозаїк і перекладач. Учений-літературознавець, фольклорист-етнограф. Публіцист, педагог, видавець, журналіст, поліглот, громадський діяч. І це все вона – Леся Українка. Лариса Петрівна Косач-Квітка. Жінка, котра багато страждала, але вміла кохати й бути потрібною.
Леся Українка — багатогранна творча особистість, про яку Микола Бажан сказав: «В історії світової літератури важко знайти таке ім'я, яке дорівнювало б її таланту, мудрості, проникливості, значущості».
Німецький поет Гете написав: «Хто хоче розуміти поета, мусить піти в його країну». Отож і наші шестикласники, щоб зрозуміти цю виняткову поетесу, вшанувати її талант, помандрували дорогами життя Лесі Українки. І не випадково саме сьогодні. 25 лютого виповнюється 149 років від дня її народження.
Під мелодію «Місячної сонати» Бетховена проникливі вірші декламували Мінаєв Денис, Герасимчук Назар, Скрипка Іван і Саліженко Софія. Дуже щиро і правдиво створили образ Лесі Українки Терещенко Анастасія і Хом’як Катерина. Від імені Петра Антоновича і Ольги Петрівни Косачів про дитячі роки Лесі розповіли Чирак Олександр і Костенко Владислава. А ведучими літературно-музичного заходу були Папченко Ярослав, Сидоренко Анна, Клочко Даніела й Кіріченко Іван.
Переглянувши фільм «Леся Українка» (із циклу «Великі українці»), діти переконалися: непростим було життя Лариси Петрівни Косач-Квітки. Але закликом-заповітом звучать її слова:
Нащо даремнії скорботи?
Назад нема нам вороття!
Берімось краще до роботи.
Змагаймось за нове життя!
Учімося бути сильними духом, щирими словами і справами, любімо свою землю так, як Леся Українка!

1 коментар: